TİSK’İN YENİ YÖNETİMİ BELİRLENDİ

Paylaş:

Çatı örgütümüz Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonun (TİSK) 27. Olağan Genel Kurulu 27-28 Aralık’ta Ankara’da yapıldı.

KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül TİSK’in Yönetim Kurulu’na seçilirken KİPLAS Yönetim Kurulu Üyesi Recep Şükrü Ergün ise Disiplin Kurulu’nda yer aldı.

Seçimlerde, Yönetim Kurulu Başkanlığına Özgür Burak Akkol, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliklerine ise Nevzat Seyok, Celal Koloğlu ve Suat Çalbıyık seçildi.

TİSK’in yeni Yönetim Kurulu, şu isimlerden oluştu:

“Ertan İren, Ali Cüneyt Arpacıoğlu, Celal Koloğlu, Erhan Polat, Levent Kocagül, Mehmet Naci İlci, Bora Koçak, Celal Kaya, Ahmet Bayraktar, Zekeriya Sancı, İmran Okumuş, Metin Demir, Mustafa Taşkın, F. Fethi Hinginar, Cengiz Taş, Tansel Özenbay, Nadir Yürüktümen, Bekir Burak Uyguner ve Adnan Çiçek.”

Denetleme Kurulu, Ramazan Yön, Erol Bakan, Aydın Fethi Baytan; Disiplin Kurulu, Osman Nemli, Recep Şükrü Ergün, Erkan Muharrem Kafadar, Oğuzhan Gürsoy ve Bahise Kurt isimlerinden oluştu.

Özgür Burak Akkol, TİSK’in 27. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, TİSK’in kurulduğu günden bu yana çalışma barışını ve sosyal diyaloğu temel alan bir anlayışla çalıştığına işaret ederek, konfederasyon bünyesindeki 21 işveren sendikasına bağlı işletmelerin 81 ilde faaliyet gösterdiğini ve buralarda yaklaşık 2 milyon kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Bu işletmelerin bu yıl milli gelire 200 milyar dolar katkı sağladığını bildiren Akkol, “İhracatın 100 milyar doları da TİSK’in temsil ettiği şirketlerden ve sendikalardan geliyor. Yine bu işletmeler toplam istihdamda yüzde 6’ya yakın, buna karşılık SGK prim gelirlerinde yüzde 15’lik paya sahip.” dedi.

Akkol, İstanbul Sanayi Odası’nın ilk 10 şirket sıralamasında, TİSK bünyesindeki işletmelerden 7 şirketin yer aldığını dile getirerek, “İSO 500 içerisinde net satışlarda TİSK’in payı yüzde 48. İSO 500 içerisinde ihracattaki net payımız da yüzde 56 ve istihdamda yüzde 40’lık bir paya sahibiz.” dedi.

“Çalışma hayatının geleceğine odaklanacağız”

Akkol, dijitalleşmenin, otomasyonun çalışma hayatında giderek artmasının Türkiye için yepyeni fırsatlar getireceğine inandığını belirterek, “Bu bilinçle TİSK’te yeni bir dönem başlatıyoruz. Mevcutta yürüttüğümüz faaliyetleri devam ettirecek ama TİSK olarak çalışma hayatının geleceğine odaklanacağız. Bu süreç akabinde, ülkemizin 2023 vizyonu da başta olmak üzere milletimize hizmet edecek somut ve fark yaratan projeleri hayata geçireceğiz.” açıklamasında bulundu. Türkiye’de 2030’a kadar 8 milyonluk iş gücünün becerilerinin dönüşmesi gerekeceğine dikkati çeken Akkol, dijitalleşme ve otomasyon süreçlerinden, Türkiye’nin fırsatlarla çıkması için toplumu oluşturan bütün kesimlerin seferberliğinin gerektiğini vurguladı.

“İş sağlığı güvenliği ile ilgili online platform üzerinde çalışıyoruz”

Akkol, hayata geçirecekleri projeler hakkında bilgi vererek,”TİSK olarak, İSG ile ilgili online bir platform üzerinde çalışıyoruz. Türk çalışma hayatının kullanımına sunacağımız kaliteli, uluslararası standartlarda İSG eğitimini ülkemizdeki tüm çalışanlara aldırmak istiyoruz. Bunu da TİSK bilabedel sağlasın istiyoruz. Milyonlarca çalışana dokunacak interaktif, akılda kalıcı, kolay ulaşılabilir, güncel ve etkili bir İSG eğitimi tasarlıyoruz. Bir diğer projemiz de sosyal sorumluluk çerçevesinde çalışanlarımızın yol güvenliğini sağlamak olacak. Bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile İçişleri bakanlıklarının dahil olacaklarını ümit ettiğimiz bir proje yapacağız. Buna servis şoförlerinin güvenli sürüş eğitimleriyle başlayacağız. Daha sonra şirket aracı ve servis kullanan çalışanlarımızı bilgilendireceğiz.” açıklamalarında bulundu.

“Kadınlar esnek saatli çalışmak istiyor”

Esnek çalışma konusuna ilişkin olarak görüşlerini de paylaşan Akkol,”İşverenler için çok önemli konu. Neden çok önemli? ILO’nun raporları var. Baktığınız zaman dünyada işsizliğin en az olduğu ülkeler, esnek çalışmanın, evden çalışmanın en yoğun olduğu ülkeler. Bu gerçek bu benim yorumum değil. Dünyadaki istatistikleri baktığımızda bunu görebiliyoruz. İkincisi sendikalarımızın ifade ettiği bir konu var. Ülkemizde kadın istihdamının artması lazım. Kesinlikle hem fikiriz. Ülkemizde erkeklerde istihdam yüzde 64, kadınlarda yüzde 29. Bu alanda önemli gelişmeler. Sayın Bakanımızın her gün bizzat takip ettiği bir konu bu. Sebeplerine indiğimiz zaman, çoğu kadın günde 8-10 saat haftada 5-6 gün çalışmak istemiyor. Evden çalışmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

Kadınların kısmi süreli ve part time çalışmak istediğine dikkati çeken Akkol, kadın istihdamı için esnek çalışmanın şart olduğunun altını çizdi. Akkol, yeni jenerasyonun da esnek, kısmi ve freelance çalışmaya önem verdiğini kaydetti.

Paylaş: