TİSK VE WTECH’TEN GENÇ DÖNÜŞÜM PROJESİ

Bilişim teknolojileri alanı kamu ve özel sektörüne teknolojide uzman genç iş gücü kazandırmak için Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) iş birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD’nin teknik desteğiyle ‘Genç Dönüşüm Eğitim Programı’ projesini hayata geçiriyor.
Proje, Temmuz-Ekim 2020 tarihleri arasında ücretsiz olarak gençleri geleceğin mesleği olacak alanlarda eğitmeye ve bilişim alanında donanımlı genç iş gücü kaynağını hazırlamayı hedefliyor. ‘Genç Dönüşüm Eğitim Programı’na katılan gençler eğitim sonunda bir sınav sonrası sertifikalarını alıp, iş hayatındaki görevlerini almak üzere de desteklenecekler.
Tamamı ücretsiz olarak sunulacak olan Genç Dönüşüm Eğitim Programı kapsamında, geleceğin bilişim meslekleri (veri tabanı uzmanı, iş analisti, java, .net, Phyton yazılım uzmanı, veri mühendisi) alanlarında eğitim verilecek. Program, STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) alanlarında eğitim gören ve bu alanlarda iş arayan, yeni mezun ya da çalıştığı şirkette bu mesleklere geçiş yapmak isteyen tüm gençlerin katılımına açık olacak. Eğitimler çevrimiçi sınıflarda Temmuz-Ekim 2020 ayları arasında yapılacak.
Gençler programlama becerisinin yanı sıra liderlik becerilerine de sahip olacak
Bilişim alanına nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlayan program kapsamında, yedi ayrı sınıfta eğitim alacak olan 150 genç, 4 ay boyunca teknik ve uygulamalı eğitimler alacak. Bunların yanı sıra, bilgisayar, liderlik, iletişim, problem çözme, markalaşma, pazarlama, özgüven, motivasyon ve kararlılık becerilerini de uzman eğitmenler aracılığıyla geliştirecek. Azim ve istek gerektiren bir eğitimin ardından mezun olmaya hak kazananlar, program desteğiyle iş hayatındaki yerlerini alacak ve istihdama kazandırılacak. Program bu doğrultuda, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘1 Milyon Yazılımcı Projesi’ne de katkı sağlayacak.
Eğitim programı hakkında konuşan proje ortaklarından TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nevzat Seyok; “dünyada yaşanan dijital dönüşüm ve teknoloji trendleri hiç kuşkusuz ülkemizi de etkilemektedir. Bu anlamda sanayiden başlayarak tüm sektörlerde görülecek olan bu değişime karşı gençlerimizi hazırlama görevi bizler gibi köklü kuruluşlara düşüyor. Dijital dönüşümün bir parçası olmak için yenilikleri takip etmenin yanı sıra nitelikli işgücüyle de geleceği şekillendirmek gerekiyor. Ülkemizin 15-24 yaş grubundaki genç nüfusu yaklaşık 13 milyon. Bu sayı dünyadaki 143 ülkenin nüfusundan daha fazla. İstihdamdaki eğitim profili ise hızla artıyor. Son 10 yılda lisans ve üstü mezunu çalışan sayımız %7,5 seviyesinde arttı. Kadın işgücü perspektifinden bilim ve teknoloji alanlarında mezun kadın oranı %37 ile Avrupa’daki her ülkeden yüksek durumda. Dijital hayata uyum sağlama oranlarımız oldukça yüksek. Sosyal medyayı iş amaçlı kullanımda dünyada 13.’yüz. %68 olan mobil bankacılık penetrasyonu ile dünyada 3.’yüz. Bunlar, doğru yönlendirme ile hızlı yol alabileceğimizin birkaç göstergesi. Ülke olarak muazzam bir potansiyele sahibiz. Türkiye’de işin yarınına yön vereceksek, ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmada en büyük potansiyelimiz olan gençlerimizin çalışma hayatına en doğru şekilde hazırlanması kuşkusuz önceliklerimizden biri. Bu sebeple, projemiz özellikle yeni mezun ve deneyimsiz gençlerimizi hedefliyor. Teknolojide Kadın Derneği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile hayata geçirmeye hazırlandığımız Genç Dönüşüm Eğitim Programı, ülkemizin bilişim alanına liderlik edecek yeni yeteneklerin kazandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.” açıklamasında bulundu.