TİSK ‘’ORTAK PAYLAŞIM FORUMU’’ SONA ERDİ

Paylaş:

Ülkemizde ilk kez gerçekleşen, kamu, işveren ve işçi sendikalarının bir araya geldiği Ortak Paylaşım Forumu 2019 sona erdi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfınca “Birlikte Mümkün Türkiye” temasıyla Antalya’daki Belek’te “Ortak Paylaşım Forumu” düzenlendi.

Didem Arslan Yılmaz’ın moderatörlüğünde 10-13 Ekim tarihlerinde düzenlenen foruma Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, IEO Başkanı ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, ITUC Genel Sekreter Yardımcısı Owen Tudor, ILO Bölge Direktörü Heinz Koller katıldı.

Ortak Paylaşım Forumu’nda konuşan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Konfederasyonlarına üye işletmelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) 200 milyar dolar, ihracata 100 milyar dolar ve 2 milyon kişiyle de istihdama yüzde 5,5 katkı sağladığına dikkati çekerek SGK gelirleri içerisinde üyelerinin payının yüzde 15’i bulduğunun altını çizdi.

TİSK Başkanı Akkol, dünyada bir değişimin yaşandığını sanayide 4.0 konuşulurken, işçi ve işveren sendikacılığında da 4.0’a geçilmesi gerektiğini söyledi. Her konuda rapor ve tavsiye bulunduğunu, ama icraat olmadığını belirterek ‘’Bir sonuç almak istiyoruz. Bunu kamunun öncülüğünde işçi ve işverenler ile birlikte yapacağız’’ dedi.

“Forumu tasarlarken üçlü saç ayağını dikkate aldık”

Forumda, kadın, çocuk, yaşlı, engelli, çevre konularının ele alınıp ülke yararına ortak kararlar almayı amaçladıklarını bildiren Akkol, “Forumu tasarlarken kamu, işçi ve işverenden oluşan üçlü saç ayağını dikkate aldık. Kamu, işçi ve işveren bir konuda eğer ortak karar alabiliyorsa çözülmeyecek sorun yok. Ama bu üçlü bazı konularda hemfikir olamıyor, olunca da çok kıymetli oluyor. Biz bu forumla üçlü saç ayağını çalıştıracağız. Bunun için ‘Birlikte Mümkün Türkiye’ sloganını seçtik.” diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği konusunun da sürekli gündemlerinde yer aldığını belirten Akkol, TİSK Mikrocerrahi ve Rekonstrüksiyon Vakfının, iş sağlığı ve güvenliği alanında dünyaya örnek olacak uygulamaları hayata geçirecek çalışmalar yaptığını söyledi.

Forumda konuşan IOE Başkanı ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi ‘’Sosyal diyalog, iletişim ve bilgi paylaşımı için vazgeçilmez bir araç olduğu gibi, çalışma hayatındaki sorunların çözümü ve çalışma barışının korunmasında etkili bir yöntemdir’’ dedi.

Forum kapsamında bir konuşma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “TİSK, yenilikçi ve gelişimci projelere imza atıyor. Tüm konfederasyonların aynı çatı altında buluşması önemli. Bu uzlaşı ve istişare kültürü daha da yaygınlaşsın istiyoruz.” dedi.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yılda iki kez toplanması gereken Ekonomik Sosyal Konseyin yıllardır toplanmadığını, üçlü danışma kurulunun da işlevsiz kaldığını belirterek, böyle bir ortamda forumun müzakere ve diyalog ortamının böylesine zayıfladığı dönemde yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu ILO’nun bu yıl kabul ettiği işyerinde şiddet ve tacizin önlenmesi yönelik bir eylemin, toplantının en önemli çıktılarından birini oluşturacağını söyledi.

Forumda konuşan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ise 17 milyon çalışanın olduğu yerde örgütlü 2 milyon kişinin bulunmasının yetersizliğine değindi.

Çevreye yönelik Türkiye’de kağıt toplayanlarla ilgili ortak çalışma yaptıklarını aktaran Atalay, çocukların sağlığından eğitimine, aile sorunlarına kadar sendikalarla ortak hareket ettiklerini dile getirdi. Kağıt toplayanların iki senedir görünür duruma geldiğini ifade eden Atalay, “Bunlar önemli işler yapıyorlar bu ülkede. Bizim çevreyle ilgili 7 senedir TEMA ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışma yapıyoruz, her sene 2 bin fidan dikiyoruz.” dedi

“Sendikasız işçileri sendikalı yapmak için çalışıyoruz”

HAK-İŞ’in her iş kolunda 21 sendika ve 700 bin üyeleri olduğunu vurgulayan Arslan, 81 ilde il başkanlıkları olduğunu, sendikasız işçileri sendikalı yapmak için çalıştıklarını bildirdi.

Ciddi bir yaşlı nüfus olduğunu aktaran Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

” Japonya’da bir kongreye katıldık. Gelişmiş ülkelerde Japonya da bunlardan bir tanesi. Ciddi bir sorunla karşı karşıyalar. Bu sorunu şu anda yaşıyorlar. Biz 2020, 2030, 2040’larda yaşlanacağız. Ciddi bir yaşlı nüfus var, bunlarla ilgili sorunlar var. Hatta yaşlı nüfusun bakımıyla ilgili sorunlar var. Japon toplumunda genelde dışarıdan işçi istihdamı söz konusu değildir, özel şartlar dışında. Ama ilk defa Japonya’da da yaşlı bakımları için belirli ülkelerden işçi istihdamı gerçekleştirdi. Türkiye’de de nüfusumuzun yüzde 20’si yaşlılardan oluşacak. Bunun için çalışmalar yapılması gerekiyor.”

”Çalışma hayatının ‘Davos’u önemli kararlarla sona erdi”

TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen forum kapsamında kadın, engelli, çocuk, çevre ve yaşlılar ile ilgili beş ayrı komisyon oluşturuldu. Her komisyonda somut üç öneri belirlendi. Komisyonların tespit ettiği öneriler 400 kişiden oluşan katılımcılar tarafından onaylandı. Her başlı ve ilgili bir hedef üzerinden mutabakat sağlanarak, hayata geçirilmesi kararlaştırıldı.

Ortak Paylaşım Forumu sonuç bildirisinde yer verilerek taahhüt altına alınan konu başlıkları ve maddeler şöyle:

“Çevre; üye sendikalara bağlı işyerlerinde çalışan sayısı kadar ağaç dikilmesi (Her yıl 2 milyon ağaç olmak üzere 5 yılda 10 milyon ağaç) Engelli; 2020 sonuna kadar 10 bin engelliye mesleki eğitimler verilmesi. Kadın; 2023’e kadar konfederasyon/sendika yönetim kurullarından en alt işçi temsilciğine kadar tüm kurullarda en az 1 kadın üye bulunması. Yaşlı; yaşlanmakta olan bireylere eğitim ve kapasite geliştirme platformu oluşturulması. Çocuk; ebeveynlere Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Şube Birimi iş birliğinde madde bağımlılığı eğitimleri verilmesi.”

Paylaş: