Refik Baydur’un Sanata ve Sanatçıya Desteği…

Sadece toplu iş sözleşmesi yapan geleneksel işveren sendikacılığını aşarak çok yönlü bir kurumsal kimlik kazanan KİPLAS, yıllarca KİPLAS Genel Sekreterliği görevini yürütmüş olan dönemin Baş Hukuk Müşaviri Sayın Zühal Baydur’un teşviki ve Refik Baydur’un öncülüğüyle sanata ve sanatçıya destek projesini hayata geçirmiştir.
KİPLAS, sendika binasının resim sergilemeye uygun bir hale getirilmesinin ardından 2003 yılında sanatseverlere ilk kez Kemal Güzel ile merhaba demiştir. KİPLAS daha sonra Prof. Dr. Özdemir Altan, BUBİ (David Hayon), Mustafa Ata, Volkan Yıldırmaz, Prof. Dr. Zahit Büyükişleyen, Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, Eda Tekcan, Elvan Tekcan, Zeki Arslan ve Turan Aksoy’u konuk etmiştir.
Refik Baydur’la Röportaj:
Bazı Kurumlar Okul Yapar, Bazısı Ödül Verir Biz Sendika Olarak Sanat Galerisi Açtık –Söyleşi: Suat Kavukluoğlu-Hürriyet, 27.02.2004
Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası (kısaca Kiplas) deyince, kimsenin aklına sanat gelmiyor. Ancak sendika bir yıl önce yeni binasında bir sanat galerisi açtı. Şu anda galeride Bubi’nin sergisi var.
Sendika Başkanı Refik Baydur sorularımızı cevaplandırırken, sanata meraklı olduğunu, gençliğinde tiyatroyla uğraştığını anlattı.
Sendika deyince akla hep politika ve ekonomiye yoğunlaşmış, sanatla ilgisi olmayan bir kurum geliyor. Sendikanız sanatla nasıl buluştu?
İki yıl önce arkadaşlarım sendikaların yalnızca sözleşme yapan yerler olmasına karşı çıktılar. Sendikaların o bildik anlayışlarının yanına mutlaka sanatın da eklenmesi gerektiğini, o zaman sendikaların daha saygın bir yere geleceklerini düşündük. Bilirsiniz bazı müesseseler okul yapar, bazıları başarılı olanlara hediyeler verir. Biz de bu hediyeyi sanata verebiliriz diye düşündük. Son tadilatı sırasında binamızı sergi yapabilecek duruma soktuk.
Bunu yapan ilk işveren sendikası olduğunuzu söyleyebilir miyiz?
Evet, sanata kapılarını açabilmiş ve oturduğu ortamı buna uygun şekle getirebilmiş ilk sendikayız.
Galerinizde yer alacak sanatçıları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Bugüne kadar bize müracaat eden, alanında isim yapmış sanatçıları tercih ettik. Sanat çalışmalarımızdan sorumlu bir kurul oluşturmaya çalışıyoruz. Bu seçici kurul sergilerin içeriğinden organizasyonuna kadar her şeyiyle ilgilenecek.
Başka sanat dallarıyla ilgili çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?
Mesela bünyemizde 120 kişilik bir konferans salonu var. Burada bir çocuk tiyatrosu gündeme geldi ama sonradan olmadı. Çeşitli gösteri, panel ve eğitim etkinlikleri için bu salonumuz kullanmak isteyenlere açık.
Kişisel olarak sizin sanatla ilginiz nedir?
Şu anda yayınlanmış biri şiir olmak üzere iki kitabım (Ayran Aşı ve Bizim Çete) var. Yeni bir kitap hazırlıyorum. Adı İş Güvencesi Kavgası. (Kitap, İş Güvencesi Tartışmaları adıyla Doğan Yayınevinden çıkmıştır.) Öğrencilik yıllarımda tiyatroyla ilgilendim bir süre. Muhsin Ertuğrul’un verdiği derslere devam ettim. Şükran Güngör ve Sadri Alışık okulda arkadaşlarımdı.
Bundan sonra nasıl bir sergi olacak?
Sırada Profesör Mustafa Ata var. Bubi’ den sonra resimleriyle galerimizde olacak. Ekimde yeniden sanatseverlerle buluşacağız.
BUBİ’NİN KAFESLERİ Galeride şu an Bubi’ nin eserleri sergileniyor. Bubi’ nin sergisi 4 Nisan’da sona erecek. Psikoloji ve antropoloji okuyan Bubi (55) 1970’lerde resim sanatına yöneldi. Bu sergide tahta üzerine bez, ip ve akrilik boya kullanarak çalıştığı eserleri yer alıyor. Kiplas Başkanı Refik Baydur, Bubi’ yle Prof. Özdemir Altan sayesinde tanıştıklarını belirtiyor.