PROSES EMNİYETİ SEMPOZYUMU’NUN TANITIMI YAPILDI

KİPLAS’ın da destekleyen kurumlar arasında yer aldığı Proses Emniyeti Sempozyumu ile ilgili Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı ve Dyo İnşaat Boyaları Fabrika Müdürü Hasan Şerefhan bugün düzenlenen basın toplantısında bilgi verdi.
Bu ay başında güncellenen “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” hakkında sanayicilerin bilgilendirilmesi amacıyla KSO tarafından Kontrol Medya iş birliğiyle düzenlenecek “II. Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi”nin basın toplantısı Fairmont Quasar Hotel’de yapıldı.

‘’Türkiye’deki sanayicileri proses emniyeti konusunda bilgilendirmek istiyoruz’’
Toplantıda konuşan KSO Başkanı Zetinoğlu, KSO olarak hizmet vermeye başladıkları ilk yıllardan beri çevre, iş sağlığı ve güvenliği konularını gündemlerinin ilk sıralarında tuttuklarını belirten Zeytinoğlu, bu kapsamdaki faaliyetlerinden bahsetti.
Zeytinoğlu, geçen yıl ilkini gerçekleştirdikleri Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi’nin ikincisinin 9-10 Nisan’da düzenleneceğini kaydederek, “Basınçlı kaplar ve dijital dönüşümün proses emniyetine etkileri gibi yeni önemli konularla kuvvetlendirdiğimiz sempozyumla bu yıl daha geniş bir kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Zeytinoğlu, çevre ve proses güvenliği ile ilgili birçok projeye imza attıklarına da dikkat çekerek bu konuda yaptıklarını şöyle özetledi: “25 yıldır Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’ni ddüzenleyerek çevrenin korunması için katkıda bulunan sanayi kuruluşlarını teşvik ediyoruz. Büyük kaza risklerinin azaltılması için SEVESO Direktifleri konusunda da 2013 yılından beri önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda; bilgilendirme toplantıları, seminerler ve uzun soluklu eğitimler düzenledik. İki yıldır da Kocaeli Sanayi Odası olarak Kontrol Medya ile hayata geçirdiğimiz Proses Emniyeti Sempozyumu ile tüm Türkiye’deki sanayicileri bu konuda bilgilendirmek için çalışıyoruz.’’
‘’KSO, Türkiye dış ticaretinden alınan payın yüzde 20’sini yapıyor’’
KSO Başkanı Ayhan Zetinoğlu, KSO’ya 2 bin 800 firmanın üye olduğunu bunlardan 82 tanesinin ilk 500’de olduğunu, 135’inin Ar-Ge veya tasarım merkezi bulunduğunu, İstanbul’dan sonra ikinci sırada olduklarını söyledi.
Türkiye’de imalat sanayisinin yüzde 13’ünü Kocaeli’nin gerçekleştirdiğini aktaran Zeytinoğlu, KSO olarak 28,6 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını kaydederek Türkiye dış ticaretinden alınan payın yüzde 19,7 olduğu bilgisini verdi.
“Teşvikler hiç beklemediğimiz kadar iyi”
Ayhan Zeytinoğlu, son zamanlarda artış gösteren işsizlik oranlarına ilişkin soru üzerine, söyle konuştu:
“İşsizlik sayısı tüm Türkiye’de olduğu gibi bizde de arttı. Ancak İŞKUR’un rakamlarına göre 2019’da bugüne kadar Kocaeli’de 15 binin üzerinde yeni işçi alımı oldu. Belki de olumsuzluklar olmasaydı bu rakam 25 bin olacaktı. Hükümetin açıkladığı yeni teşvikler hiç alışkın olmadığımız hatta düşünmediğimiz kadar iyi teşvikler.”
‘’Sempozyum herkesin hayatını ilgilendiriyor ve kritik önem taşıyor”

Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi Düzenleme Kurulu Başkanı, Dyo İnşaat Boyaları Fabrika Müdürü ve KİPLAS Disiplin Kurulu Üyesi Hasan Şerefhan ise, Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’te martta yapılan değişikliğin AB’de uygulanan Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Kaza Risklerinin Kontrolüne İlişkin Direktifler (SEVESO III) doğrultusunda gerçekleştiğini belirtti.
Geçen yıl ilki düzenlenen proses emniyeti sempozyumundan bahseden Şerefhan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“KSO olarak ikincisini gerçekleştireceğimiz sempozyumu hayata geçirmemizdeki en büyük etken; proses emniyetinin yaşayan ve gelişen bir süreç olması ve bu konudaki güncel gelişmeler. Proses Emniyeti Yönetim Sistemi dediğimizde, bir endüstriyel tesiste mühendislikten tasarıma, tehlikelerin belirlenmesinden olay analizlerine, ekipmanların bakımından gözetim ve testlerine, proses kontrol ve alarm sistemlerinden işletme ve bakım prosedürlerine, personelin eğitiminden çalışan herkese odaklı her şey işin içine girmiş oluyor.”
Hasan Şerefhan, bu yıl sempozyumun, SEVESO III Direktifleri doğrultusunda yönetmelikte yapılan değişikliklerin konuşulacak ana konu olduğunu bildirdi.
Şerefhan, sempozyumun odaklanacağı diğer iki konunun; “büyük endüstriyel kazalara sebep olan ve sanayi tesislerinin yanı sıra apartmanlarda bile kullanılan basınçlı kaplar ve ekipmanlar” ile “tüm dünyada konuşulan ‘akıllı fabrikalar’ doğrultusunda sanayideki dijital dönüşümün proses emniyetindeki rolü” olacağını anlattı.
Sempozyum kapsamında; kamu otoriteleri, denetçiler, sektör çalışanları, üniversiteler ve belgelendirme kuruluşlarının bir araya geleceğini dile getiren Şerefhan, iki gün boyunca yaklaşık 2 bin katılımcıyı ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.
Şerefhan, “Sempozyumda bahsedeceğimiz konular ilk etapta size biraz teknik gelmiş olabilir ancak sanayi sektörünü proses emniyetinde bekleyen değişiklikler, her birimizin hayatını ilgilendiriyor ve kritik önem taşıyor.” dedi.
Proses Emniyeti Yönetim Sistemi’nin endüstriyel tesislerin asla ihmale getirilemeyeceğini dile getiren Şerefhan, büyük endüstriyel kaza meydana gelme frekansını düşürecek yeni yönetmeliğin kimyasal proses ihtiva eden veya belirli miktarda kimyasal depolayan tüm sektörlere yükümlülük getirdiğini söyledi.
Üretim süreçlerini daha güvenli hale getirmelerinin endüstriyel kazaların önlenmesi ve çevreye olan etkilerin azaltılmasına büyük faydalar sağladığına değinen Şerefhan, sektörün, yönetmeliğin işletmelere getirdiği yükümlülükler konusunda henüz tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığını vurguladı.
Şerefhan, “Kurumsal firmalar uzun bir süredir bu yeni yönetmeliğe hazırlanıyor. Ancak sektörde bu konudan hiç haberi olmayan veya yeni haberdar olan işletmeler olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu konunun önemini bir kez daha sempozyum ile duyurmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şerefhan, SEVESO III Direktifleri’nin hayata geçirilmesi için önemli bir yatırımın söz konusu olduğunu belirterek, tesisin büyüklüğü ve bugüne kadar aldığı güvenlik tedbirlerine göre değişiklik gösterse de şirketleri yaklaşık 1-1,5 milyon lira düzeyinde bir yatırım beklediğini söyledi.
‘’Proses güvenliği ve süreçlerin iyileştirilmesi için destek paketi talep ediyoruz’’
Bu kapsamda sanayiciler olarak bazı beklentilerinin olduğuna değinen Şerefhan, konu ile alakalı şunları söyledi:
“Sanayiciler olarak en büyük beklentimiz; proses güvenliği ve süreçlerin iyileştirilmesi için destek paketi. Sanayicilerimizin uluslararası pazarda rekabet edebilmesi için tüm bu süreçte kamu, üniversite ve sanayi kuruluşlarının birlikte hareket etmesi son derece önemli. Bakanlık yetkililerinin KSO ile birçok konuda yaptığı görüş alışverişi ve yapılan eğitim programları sanayicinin uyum sürecinde çok daha sağlıklı ilerlenmesini de sağlamıştır. Türkiye genelinde bu süreçten ilk etapta etkilenecek 383 üst seviye, 390 alt seviye kurum bulunuyor. Bu kurumlara hibe ve teşvik desteğinde öncelik tanınmasını bekliyoruz.”
Muallimköy-Bilişim Vadisi’nde 9-10 Nisan’da düzenlenecek sempozyuma, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AFAD, KİPLAS, BASF, Petkim, Polisan, Betek Boya, Star Rafineri, Tüpraş ve SOCAR gibi çok sayıda kurum destek veriyor.