6. Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi Gerçekleştirildi

241
0
Paylaş:

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), ‘’Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’’nin altıncısını 22 Ekim 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdi.

Türkiye ve yurt dışından sektör temsilcilerinin, uzmanların ve akademisyenlerin bir araya geldiği kongrenin ana teması “Plastik ambalajda güncel tehditler ve fırsatlar” oldu.

‘’Türkiye’de yıllık 3,6 milyon ton plastik ambalaj üretiliyor’’

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, ambalaj sektörünün Türkiye’de plastik üretiminden yüzde 40 pay aldığını belirterek ” Türkiye’de yıllık 3,6 milyon ton plastik ambalaj üretiliyor. Bu 3,6 milyon ton da 12 milyar dolarlık üretim hacmine denk geliyor. Plastik üretiminde Türkiye dünyanın en büyük 6’ncı üretici ülkesi konumunda. Avrupa’da ise Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla ülkemizin ekonomisine de pozitif olarak ciddi anlamda katkı veren bir sektör. Plastik ambalaj aynı zamanda önemli bir ihracat kalemi, sektörün ihracatından ambalajın aldığı pay ise yüzde 70″ diye konuştu.

‘’Plastiklerin hayatımızda yeri yok’’

Plastiğin dünyadaki yaygın kullanımına değinen Eroğlu, “Son yıllarda dünyada plastiğe karşı olumsuz bir algı var. Ekonomik olduğu için kullanımı oldukça yaygın. Tüketici alışkanlıklarımızda hatalar var. Bu ürünleri kullandıktan sonra etrafa atıyor, doğaya, denize bırakıyoruz. Ben PAGEV başkanı olarak diyorum ki plastiklerin doğada yeri yok. Çünkü biz bunları doğaya atılsın diye üretmiyoruz. Plastiklerin hayatımızda işi çok. Doğru bir tüketim alışkanlığına kavuşmamız lazım. Tüketiciyi eğitmeliyiz, atık alt yapımıza ciddi yatırım yapmalıyız. Bu anlamda sıfır atık projesini çok önemli buluyoruz. Üçüncüsü ise bir bütün olarak halk hareketine dönüştürmeliyiz. Geri dönüştürerek çevremizi koruyacağız” açıklamasında bulundu.

‘’2025 yılında geri dönüştürülen plastikler 10 milyonu bulacak’’

Avrupa Birliği Üreticileri Derneği (EuPC) Genel Müdürü Alexander Dangis ise, AB’nin geri dönüşüm ve plastikle ilgili döngüsellik konusunda dünyada öncü bir zihniyeti temsil ettiğini söyleyerek, “Bu çerçevede 2025 yılına kadar plastik mamüllerde bitmiş ürünler için 10 milyon ton geri dönüştürülmüş plastik kullanma garantisi verdik. Bununla ilgili plastik üreticileri olarak çalışıyoruz. 10 milyon ton çok ciddi bir rakam. Dolayısıyla elle tutulur bir hedef üzerine hep birlikte çalışıyoruz. Şu anda Avrupa’da mekanik geri dönüşüm dediğimiz dönüşümle 5 milyon ton plastik toplanıyor, amacımız bu toplanan rakamı 2025 yılına kadar daha yukarı çıkarmak. Ayrıca bu toplanan plastikleri geri dönüştürerek ürünlerin içerisinde kullanacağız. Yani 2025 yılı itibariyle yüzde 100 geri dönüştürülmüş ürünlerin miktarı 10 milyon tonu bulacak” diye konuştu.

‘’Akıllı kapaklar’’

Dijital ambalaj trendinin dünyadaki en iyi uygulamalarından biri olan IoT Akıllı Ambalajın yaratıcısı Water.IO Başkan Yardımcısı Yoav Hoshen de akıllık ambalajların mobil uygulamalar ve internet sayesinde kullanıcıların hayatını kolaylaştıracağını aktardı. Hoshen, ” Akıllı kapaklar, her gün günlük hayatta kullandığımız ilaçlar, su şişeleri gibi ambalajların bizle bağlantıya geçmesini sağlıyor. Örneğin, ‘ilacın süresi bitti’ veya ‘ilaç bitmek üzere yeni ilaç siparişi ver’ gibi bilgileri bizimle paylaşıyor. Devrim niteliğinde olan şey ise internet sayesinde akıllı telefonumuzla da bağlantılı olacak olmasıdır” dedi.

“Plastik ambalajda güncel tehditler ve fırsatlar” temasıyla düzenlenen kongrede sektörün geleceği, plastik ambalajda güncel tehditler, fırsatlar, akıllı ambalaj teknolojisi, plastiklerin geri dönüştürülmesi ve sıfır atık konuları ele alındı.

Paylaş: