KİPLAS BAŞKANI FERİDUN UZUNYOL NART RİSK MANAGEMENT FORUM 2018’DEYDİ

Paylaş:

Kiplas Başkanı Feridun Uzunyol ‘Nart Risk Management’ Forum 2018’e konuşmacı olarak katıldı.

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ‘Nart Risk Management Forum 2018’ Hilton İstanbul Bosphorus Otel’de gerçekleşti. İlaç ve Kimya Sektörü Risklerinin Yönetimi konusunun ele alındığı etkinliğe, artan risklerden korunmaya veya azaltmaya yönelik risk yönetimi ile ilgilenen ilaç ve kimya sektörünün ulusal ve küresel temsilcileri, sigorta ve risk yönetim dünyasının liderleri, konu ile alakalı STK’lar katıldı.

“Bu iki sektörde de cari açık veriyoruz”

Açılışta konuşan Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart 10 yıl önceki forumda da ilaç ve kimya konusunu işlediklerini hatırlatarak, ‘’İlaçta en büyük hacme sahip ülkeler ABD, Çin ve Japonya. Kimyada ise bu sıralama Çin, ABD, Almanya şeklinde. 10 yıl önce ABD ilk sıradaydı. Bu iki sektörde de cari açık veriyoruz. Buradaki gelişme Türkiye’nin gelişmesinde büyük rol oynar ’’ dedi.

“Yılda 7-8 fabrika yanıyor…”

Forumda konuşmacılar arasında yer alan KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Uzunyol KİPLAS’ın kimya sektörüne 1961 yıllarından bu yana vermekte olduğu ve gelecekte vereceği stratejik hizmetler ile KİPLAS’ın amaçlarına ilişkin bilgi verdi. Türkiye’nin kimyada 2017 yılı cari açığının 40,3 milyar dolar gerçekleşmesini vurgulayarak ‘Üyemiz, Star Rafineri ile birlikte cari açığın yıllık bazda 1,5 milyon dolar azaltılacağı tahmin ediliyor’ dedi. Kimya sektöründeki risklere de değinen Feridun Uzunyol sektörde yapılan bütün işlerin doğasının risk olduğunu fakat buna rağmen Türkiye’de iş süreçlerinde kullanılan ekipmanlarda çok geride olunduğunu belirtti. Kimya sektöründe yılda ortalama 7-8 fabrikanın yandığına ve sektörün %50’sinin ise sigortalanmadığını anlattı.

KİPLAS Başkanı Uzunyol kimya sektöründe büyük işletmelerde İş güvenliği ve sağlığı eğitimleri için çalışan başına 11 bin TL harcama yapılmasına rağmen iş kazalarını önüne geçilemediğini dile getirdi. İş kazalarının önüne geçmek ve sürdürülebilir bir İSG programı için nitelikli kimya eğitiminin yaygınlaşması gerektiğini ve emekli olan deneyimli İnsan Kaynakları personellerinin danışman olarak görevlerine devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Türk Fransız Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu Fransız yatırımlarının yüzde 20’sinin ilaç ve kimya sektörlerinde olduğunu anlattı. Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Birliği Başkanı Can Akın Çağlar ise Türkiye’de en önemli eksiklerden bir tanesinin sigorta bilincinin olmaması olduğunu belirtti. Sigortacılık sektörünün 130 milyar liralık tasarruf ürettiğini vurgulayarak, bu sektörün hızlı gelişmesi gerektiğini dile getirdi.

“En ucuz ilaç Türkiye’de…”

Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. CEO’su Dr. Süha Taşpolatoğlu ‘’Türkiye’deki ilaç fiyatları dünyanın en ucuz fiyatları. Yunanistan’da 10 euro olan ilacın muadili Türkiye’de 2 euro. İlaç fiyatlarının bu kadar ucuz olması sektörü kötü etkiliyor’ dedi. Bugünkü ilaç fiyatlarıyla sektörün gelişmesinin mümkün olmadığını, sektörün gelişmesi için yatırım yapılması gerektiğini belirterek ‘’Dünya’nın her yerinde uluslararası oyuncu yetiştirmede devletin teşviki var. Türkiye’de de buna ihtiyaç var’’ şeklinde konuştu.

“Türk kimya sanayi ciro büyüklüğü olarak dünyada 15. Sırada”

Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Başkanı Haluk Erceber Dünya ve Türkiye’de 2050 vizyon ve stratejilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türk kimya sanayii’nin ciro büyüklüğü olarak dünyada 15. Sırada yer aldığını belirterek Türkiye’nin stratejik konumuna rağmen kimya sektörü kümelenmelerinin deniz kenarında olmamasının büyük eksiklik olduğunu dile getirdi. Enerjiden sonra ikinci büyük dış ticaret açığının kimya sektöründe olduğunu vurgulayarak ‘İhracatı artırmak için yenilik yapmak, girmediğimiz pazarlara girmek gerekir’ dedi.

Forumun sonunda izleyicilerin soruları alınarak değerlendirmelerde bulunuldu. Forum konuşmacılarına plaket verilmesiyle program sona erdi.

Paylaş: