KİPLAS 24. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası’nın (KİPLAS) 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı üyeleri ve paydaşlarının katılımıyla 21 Eylül 2022 Çarşamba günü İstanbul Altunizade Mercure Otel’de gerçekleştirildi.

KİPLAS üyeleri, sendika temsilcileri ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıya Ağaç ve Kağıt Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı ve TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Solmaz Coşkun, TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, Petrol-İş Sendikası Başkanı Süleyman Akyüz, Lastik-İş Sendikası Başkanı Alaaddin Sarı, Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (MİKSEN) Genel Sekreteri ve TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Av. Zekeriya Sancı, Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Salih Akduman ile Lastik-İş Sendikası Genel Sekreteri İhsan Malkoç ve Toplu Sözleşme Dairesi Başkanı Ziya Ünal katıldı.

KİPLAS 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışının ardından konuşma yapan KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül, KİPLAS dönem faaliyetleri ve gelecek vizyonu, kimya sektörü ve ülkenin ekonomik gündemine ilişkin bir sunum yaptı. Konuşmasına KİPLAS’ta 1977-2016 yılları arasında Başkanlık görevini ifa eden ve aynı zamanda TİSK Onursal Başkanı Refik Baydur ile geçmiş dönemde kaybettiğimiz Teknik İşler ve Eğitim Birimi Baş Müşaviri Erol Çileli’yi anarak başlayan Kocagül, küresel ölçekteki gelişmeler ile kimya sektörü ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KİPLAS 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılışının ardından konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül, KİPLAS dönem faaliyetleri ve gelecek vizyonu, kimya sektörü ve ülkenin ekonomik gündemine ilişkin bir sunum yaptı. Konuşmasına KİPLAS’ta 1977-2016 yılları arasında Başkanlık görevini ifa eden ve aynı zamanda TİSK Onursal Başkanı Refik Baydur ile geçmiş dönemde kaybettiğimiz Teknik İşler ve Eğitim Birimi Baş Müşaviri Erol Çileli’yi anarak başlayan Kocagül, küresel ölçekteki gelişmeler ile kimya sektörü ve ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2020 yılında Covid-19 salgınının, dünya ekonomisinde % 3,3’lük bir küçülmeye yol açtığına değinen Levent Kocagül, 2020 sonrasında dünya ekonomisinde toparlanın başladığını ancak 2022 yılında gözlenen yeni gelişmeler söz konusu toparlanmayı yavaşlattığına dikkat çekerek Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş fiyat, tedarik zinciri ve ticaret kanalları aracılığıyla enerji ve gıda sektörleri başta olmak üzere küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini ve bu doğrultuda OECD’nin Büyüme tahminlerini ortalama % 3 azalttığını söyledi.

COVID-19 salgınına rağmen iktisadi faaliyette son dönemde oldukça yüksek bir performans gözlemlendiğini vurgulayan Kocagül, Türkiye ekonomisinin, 2021 yılı genelinde yüzde 11,4 oranında büyüdüğünü, mevsim etkilerinden arındırılmış GSMH büyüme oranının ise 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,1 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Kocagül, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ilk üç sektöründen birisi olan kimyanın, 2022 yılı Ağustos ayı itibariyle 22,6 milyar dolar ihracat ile ilk sıraya yerleştiğini belirterek 2022 yılı için ihracat hedefi 28 milyar dolar, 2030 yılı ihracat hedefinin ise 50 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Kimya sektöründe kullanılan hammaddenin yüzde 70’inin ithal edilmekte olduğunu dile getiren Kocagül, bu bağımlılığın azaltılması noktasında hammaddelerin ve ara mallar ile katma değerli kimyasalların ülkemizde üretimini özendirecek tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kimya sektörünün orta vadede gelişebilmesi için 4 temel başlığın öne çıktığını belirten Kocagül, hammadde ve ara mamulde dışa bağımlılığın azaltılması, üretim portföyünde katma değeri yüksek özellikli kimyasallara ağırlık verilmesi, kümelenme modelleri ve yatırımlar için çekim merkezi yaratılması ve nitelikli kimya eğitiminin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Kocagül, son dönemde yaygın olarak kullanılan ikiz dönüşüme bir üçüncü unsurun eklenmesi gerektiğinin altını çizerek çalışma ilişkilerinde dönüşüm yoluyla, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümle birlikte çalışma hayatının yeni dönem ile uyumlu hale getirilmesinin mümkün olacağını ifade etti.

KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kocagül, Genel Kurul Toplantısına katılım sağlayan tüm KİPLAS üyelerine, sektör temsilcilerine katılımları dolayısıyla teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

KİPLAS’ın 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın misafir konuşmaları bölümde, Lastik-İş Sendikası Başkanı Alaaddin Sarı ve Petrol-İş Sendikası Başkanı Süleyman Akyüz birer konuşma yaptı.

Yönetim Ekibinde bir önceki dönemde görev yapan ve yeni dönemde görev almayacak isimlere plaket takdim edilmesinin ardından 24. Dönem Yönetim Ekibi seçiminin yapılacağı bölüme geçildi. KİPLAS delegelerinin oylarını kullanmasının akabinde 24. Olağan Genel Kurul Toplantısı sona erdi.

KİPLAS Hakkında

1961 yılından bu yana faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en köklü işveren teşkilatlarından biri olan Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası (KİPLAS), ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren güçlü üyeleriyle Türk Kimya Sektöründe öncü ve etkin bir İşveren Sendikası olarak üyeleri adına Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri yürütülmesi ve bağıtlanması, üyelerine Hukuk, Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği alanlarında eğitim ve bilgilendirme çalışmaları, Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi alanında destek verilmesi gibi faaliyetlerde bulunmaktadır. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) üyesi olan KİPLAS aynı zamanda Birleşmiş Milletler Global Compact imzacısıdır.