KİPLAS 23. Olağan Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

802
0
Paylaş:

Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS)  23. Olağan Genel Kurul Toplantısı üyelerinin ve Kimya Sektörünün çeşitli temsilcilerinin katılımıyla 26 Eylül 2018 Çarşamba günü İstanbul Altunizade Mercure Otel’de gerçekleştirildi.

KİPLAS Üyeleri, Sendika Temsilcileri, Hukukçular ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıya ayrıca Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı ve KİPLAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol KİRESEPİ, Ağaç ve Kağıt Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı ve TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Solmaz COŞKUN, TİSK Genel Sekreteri Akansel KOÇ, Petrol-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk YAŞAR, , Öz-Petrol İş Sendikası Başkanı Kudret Örgel ve Tekstil İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Başar AY ile Gıda İşverenleri Sendikası (GİS) Genel Sekreteri Kaan SİDAR da katıldı.

KİPLAS 23. Olağan Genel Kurul Toplantısının açılışının ardından kürsüye gelen KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Feridun UZUNYOL, KİPLAS, Kimya sektörü ve ülkenin ekonomik gündemine ilişkin bir sunum yaptı. Konuşmasına İşveren ve Sendika dünyasının duayenlerinden, KİPLAS’ta 1977-2016 yılları arasında Başkanlık görevini ifa eden ve aynı zamanda TİSK Onursal Başkanı Refik Baydur’u anarak başlayan UZUNYOL, ardından Kimya Sektöründeki rakamlara ilişkin bilgiler verdi.

Kimya Sektöründeki temel sorunun cari açık olduğundan bahseden Uzunyol ‘’Üyemiz Star Rafineri ile birlikte cari açığın yıllık bazda 1.5 milyar dolar azaltılacağı tahmin ediliyor, Star Rafinerisinde naftanın yanında Türkiye’nin bugün net ithalatçı olduğu mamullerin üretimi ile Türkiye’nin cari açığının milyarlarca dolar azalması sağlanacak. ’’dedi.

Kimya Sektöründeki gelecek öngörülerine de değinen Uzunyol, Petrokimya sektörünün Yeni Ekonomik Program’da desteklenmesi gereken öncelikli sanayiler arasına girdiğini belirterek ‘İlaç sanayinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatmak amacıyla başlattığı projede seçilen 5 sektörden biri olarak belirlendiğine vurgu yaptı.

Kimya Sektörünün orta vadede gelişebilmesi için hammaddede ve ara mamulde dışa bağımlılığın azaltılması, üretim portföyünde ‘katma değeri yüksek’ özellikli kimyasallara ağırlık verilmesi ‘Kümelenme’ modelleri ve yatırımlar için çekim merkezi yaratılması ‘nitelikli kimya eğitiminin’ yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekti.

Konuşmasının son bölümünde KİPLAS’ın 2015-2019 döneminde gerçekleştirdiği ana faaliyetler olan Toplu İş Sözleşmeleri, dava hizmetleri, Mesleki ve Teknik Eğitim ve Saha Ziyaretleri ile ilgili bilgi veren Uzunyol, KİPLAS’ın yeniden şekillenmekte olan küresel çalışma hayatına yönelik düzenlediği ‘Geleceğin Çalışma Hayatı’ başlıklı akşam yemeğiyle de güncel gelişmeleri yakaladığını ve sektörel temsil konusunda da üzerine düşenleri yapmaya gayret ettiğini söyledi.

KİPLAS Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Uzunyol, Genel Kurul Toplantısına katılım sağlayan tüm KİPLAS üyelerine, sektör temsilcilerine katılımları dolayısıyla teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

KİPLAS’ ın 23.Olağan Genel Kurul etkinliğinin misafir konuşmaları bölümde, Ağaç ve Kağıt Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Solmaz COŞKUN, KİPLAS’ın Türk endüstriyel ilişkilerine kurumsal olarak önemli katkılarda bulunurken, bünyesinden uluslararası alanlara imza atmış değerli yöneticiler çıkarttığına vurgu yaparak, bunların Refik Baydur ve Erol Kiresepi olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Coşkun; “sosyal tarafların sevgi ve güvenini kazanarak, pek çok ilke imza atmıştır diyerek tanımladığı Refik Baydur’u minnet ve rahmetle andıklarını ifade etti.

Solmaz Coşkun konuşmasına şöyle devam etti; “Sayın Erol Kiresepi ise Türkiye’de çok önemli bir ilke imza atmış, IOE’nin yani Dünya İşverenler Örgütü’nün Başkanı seçilmiştir. Kısaca dünya patronlarının patronu olmuştur. Bir taraftan sendikam adına bir taraftan sade bir Türk vatandaşı olarak kendi adıma kendisini tekrar tebrike eder ve başarılarının devamını dilerim”

Solmaz Coşkun “KİPLAS’ın İş piyasasında; temsil ettiği sektörde sağlamış olduğu iş barışı nedeni ile yarattığı güven, çevre dostu faaliyetleri, eğitime verdiği önem ve teknolojik gelişmelerin yakın takipçisi olması nedeni ile daima takdir edilen öncü kuruluşlardan biri olarak kabul gördüğünü, etkin ve yetkin hukuk bölümü ile iş mevzuatına daima olumlu ve çözümleyici katkılarda bulunduğunu ifade ederek, endüstri ilişkileri piyasasına olan olumlu katkılarının devamı dilekleriyle konuşmasını tamamladı.

KİPLAS’ ın 23.Olağan Genel Kurul Toplantısında ziyaretçi konuşmaları bölümde konuşma yapan bir diğer isim olan Petrol-İş Başkanı Ali Ufuk YAŞAR ise iki köklü kuruluş olan KİPLAS ve Petrol-İş’in yarım asra dayanan sektörel ilişkisine değinirken, iki kuruluş arasındaki uyumu anlatmak için “işbirliği” sözcüğünü kullanmaktan çekinmeyeceği ve kavramı rahatlıkla kullanabildiğini ifade etti.

KİPLAS ve Petrol-İş’in bugüne kadar sayısız Tolu İş Sözleşmesi imzaladıklarına vurgu yapan Petrol-İş Başkanı Ali Ufuk Yaşar, KİPLAS ile yıllara dayanan ilişkilerini çok kıymetli bulduklarını vurgulayarak ‘’Petrol-İş 1952’de kuruldu, KİPLAS 1961 yılında kuruldu arada bulunan 10 yıla rağmen 2 kurum arasında güçlü bir işbirliği tesis edildi, KİPLAS ile bugüne kadar yüzlerce Toplu İş Sözleşmesi imzaladık ve imzalamaya da devam edeceğiz’ dedi.

KİPLAS’ın geniş katılımla gerçekleşen 23. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Yönetim Ekibinde bir önceki dönemde görev yapan ve yeni dönemde görev almayacak kişilere de  plaket takdim edilerek, 2019-2022 dönemi Yönetim Ekibi seçiminin yapılacağı bölüme geçildi.

 

Paylaş: