Kimya Sektörü “Çalışma Hayatının Geleceği” için KİPLAS’ta buluştu

Yenilenen yönetim anlayışımız ve vizyonumuzla, bundan böyle geleneksel hale getirmeyi planladığımız etkinliklerimizden ilkini Çalışma Hayatının Geleceği (Future of Work) teması ile 27 Ekim Cuma akşamı Ritz Carlton’da gerçekleştirdik.
Konuşmacı katılımlı bir akşam yemeği şeklinde organize edilen etkinliğimizde KİPLAS Başkanı Feridun Uzunyol, IOE Başkanı Erol Kiresepi, TİSK Başkanı Kudret Önen, Petkim genel Müdür Yardımcısı Kanan Mirzayev ve İntegra Sigorta Ortak ve Genel Müdürü Mert Yücesan konuşmalarıyla yer aldılar. KİPLAS İktisadi İşletmesi Müdürü ve Teknik İşler ve Eğitim Birimi sorumlumuz Seçil Utku Şahintürk gecenin sunuculuğunu üstlendi. Gecede ayrıca KİPLAS’ın yayın hayatına başlayan yeni dergisi Periyod’un da ilk sayısı tanıtıldı.
Etkinliğin ilk bölümünde önce Ritz Carlton Güvenlik Amiri tarafından olası bir acil durumda nasıl hareket edileceğine dair bir bilgi verildi. Ardından KİPLAS’ın tarihçesinin anlatıldığı kısa bir belgesel gösterildi. Sonrasında gecenin “Hoş Geldiniz” konuşmasını yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanımız Feridun Uzunyol kürsüye davet edildi.
KİPLAS Başkanı Feridun Uzunyol kısa slaytlardan oluşan bir sunum ile sendikamızı misafirlerimize tanıttı. Dönem içerisinde yapılan faaliyetleri sayısal verilerle anlatan Feridun Uzunyol, KİPLAS’ın Global Compact imzasının getirdiği yükümlülük ve taahhütlerimizden bahsetti ve Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine de atıf yaparak çalışma hayatında hep birlikte hareket etmenin kaçınılmazlığına değindi.
Programın ilk konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen IOE Başkanı Erol Kiresepi ise öncelikle “Uluslararası İşverenler Teşkilatı IOE Başkanı sıfatıyla yuvası KİPLAS’ta konuşuyor olmanın gururunu yaşadığını” belirtti. Çalışma Hayatının Geleceği kavramının küresel ölçekte hem işçi hem de işveren teşkilatlarınca tartışıldığından bahseden Erol Kiresepi çalışma hayatında İş Fırsatları, İş Gücü Piyasasının Düzenlenmesi, Kalıcı Şirketler, Gelişmekte Olan Ekonomilerin Sorunları, Yeni Çalışma Hayatında Esneklik, İşyeri Kavramı gibi konularda, yerleşik pek çok anlayış ve alışkanlığın çok büyük değişimler geçireceğini söyledi.
Erol Kiresepi, konuşmasının son bölümünde İstanbul’da 2-5 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Teşkilatı Avrupa ve Orta Asya Bölge Toplantısı çerçevesinde çalışma hayatının geleceği konusunda yapılan değerlendirmelere değindi.
Erol Kiresepi; “Toplantı sonuç metninde yeni üretim, dijitalleşme ve otomasyon süreçlerinin işgücü piyasalarını etkileyen dinamik süreçler olarak değerlendirilmesini isabetli bulduğumu belirtmek isterim. Yüzyıl İçin İstanbul İnisiyatifi olarak adlandırılan sonuç metninde, işçi, işveren ve hükümetlere eğitim, becerilerin geliştirilmesi ve yaşam boyu öğrenme programlarının desteklenmesi yönünde tavsiyede bulunulmasını da çalışma hayatının geleceği açısından ümit verici bir işaret olarak kabul ediyorum.
Politik modellerin ve düzenlemelerin tasarımında gerçek bir değişiklik olmasını istiyorsak herkesin olağanın dışında düşünmesi gerektiğine inanmaktayım. Çünkü gelen küresel dalga karşısında statükoyu sürdürmek artık mümkün değildir. Ayrıca, iddialı olmamız ve önümüze sunulan sayısız imkânları değerlendirirken de olumlu bir yaklaşım sergilememiz gerektiğine gönülden inanmaktayım” diyerek konuşmasını tamamladı.
Daha sonra Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen kürsüye davet edildi. Kudret Önen “bu yeni dönemde artık yazılım konusuna hâkim, akıllı sistemler tasarlayabilen, robotlarla sadece çalışabilen değil, aynı zamanda robot üretebilen mühendisler yetiştirmemiz gerekiyor. Çalışma hayatımızı da, mevzuat ve uygulamalar yönüyle bu yeni sürece adapte etmeliyiz. Milletler arasındaki bugünkü eşitsizliklerin kaynağı, geçmiş dönemlerin fırsatlarıydı. Bugünün fırsatlarını iyi değerlendirenler de kuşkusuz yarının avantajlı kesimi olacak. Sanayinin bu yeni yolculuğunda, devletimizin ve her sektörün üzerine düşeni yapacağına ve Türkiye’nin Endüstri 4.0 devrimine geçişini büyük bir hızla tamamlayacağına inanıyorum.” Dedi.
Gecenin diğer konuşmacısı Kimya Sektöründe sigortacılık konusunu ele alan İntegra Sigorta ortağı ve Genel Müdürü Mert Yücesan idi. Mert Yücesan; hem bir sigorta uzmanı, hem de bir Kimya Mühendisi olarak, Kimya sektörünün gerek çevreye verebileceği zararlar gerek ise kendi içerisinde oluşturduğu riskleri açısından bakıldığında hassas sektörler içerisinde yer aldığına dikkat çekti. Mert Yücesan “Burada Kimya sektörünün üzerine düşen iki boyut bir taraftan risk yönetimi konusunda dünya standartlarını takip ederek uygulamaları gerekmekte ki, bu konu kendi içinde bir hayli geniş bir konudur. Risk mühendisliği ile risk yönetim kurallarının belirlenmesi ve üretim içerisinde her türlü önlemin belli standartlar çerçevesinde uygulamaları gerekir. Mert Yücesan konuya ilişkin sorular olması halinde her zaman aranabileceklerini ve danışabileceklerini sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı.
Son konuşmacı ise Petkim’den Genel Müdür Yardımcısı Kanan Mirzayev idi. Mirzayev KİPLAS’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında Türkiye’deki Kimya ve Petrokimya sektörünü, Petkim’i ve yatırımlarını anlattı. Kimya sektörünün diğer sektörlere girdi sağlayan stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Mirzayev; “Ülkemizde cari açığın en önemli nedeni dış ticaret açığıdır. En fazla dış ticaret açığı verdiğimiz sektör, enerjiden sonra kimya sektörüdür. Her yıl kimya sektöründe 20 milyar doların üzerinde açık veriyoruz. Türkiye’nin en büyük yabancı yatırımcısı SOCAR’ın bir iştiraki olarak, üretim olmadan gelişim olmayacağının bilinci ve Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeşliğini en iyi anlatan, bir millet, iki devlet ülküsüyle üretim ve yatırım faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğimizi bildirir, selam ve saygılarımı sunarım.” Diyerek konuşmasını noktaladı.
Gece boyunca oldukça sıcak bir ortamda tanışma ve sohbet etme fırsatı bulan misafirlere etkinlikten ayrılırlarken KİPLAS’ın yeni dergisi Periyod takdim edildi.