CEO’LAR 2020’Yİ DEĞERLENDİRDİ

325
0
Paylaş:

Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde, Vodafone Business ana sponsorluğunda gerçekleştirilen “CEO Agenda 2020” toplantısında, Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin CEO’ları, 2019 yılını değerlendirdi ve 2020 beklentilerini paylaştı.

Toplantının açılışında konuşan Vodafone CEO’su Colman Deegan, “Dijitalleşme çağında yaşıyoruz. Teknoloji, toplumu ve işletmeleri dönüştürüyor. Çok yakında istisnasız tüm nesneler birbiriyle bağlantılı olacak. Bu doğrultuda, şirketler için de büyümenin anahtarı dijitalleşme. Dijitalleşme yeni ürün ve hizmetler, iş fikirleri ve üretim metotları ortaya çıkararak, işletmeleri geleneksel iş süreçlerini terk etmeye zorluyor’’ açıklamalarında bulundu.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, ‘’Dijital Dönüşüm ve Verimlilik’’ başlıklı konuşmasında, dijital dönüşümün etkilerinden bahsetti. Şahin, dijitalleşmenin pek çok ödülü de sunduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki 10 yılda dijital ekonominin 100 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Yine yapılan araştırmaya göre, yapay zekanın 75 milyon işi yok edeceği 132 milyon yeni iş alanı yaratması öngörülüyor. Karşımıza yaklaşık olarak 58 milyon yeni iş gücü ihtiyacı ortaya çıkacak.’’ değerlendirmelerinde bulundu.

‘’Yatırımı kesmedik’’

Toplantı kapsamında düzenlenen panelde konuşan Eczacıbaşı Holding CEO’su Atalay Gümrah, 2019’un belirsizlikleri yönettikleri bir yıl olarak geçtiğinin belirterek, ‘’Dünyada da öngörülebilirlik son derece azaldı. Çeyreksel, aylık tahminlerle yoğun bir yıl geçirdik.’’ dedi. Eczacıbaşı Holding olarak yüzde 15’lere varan bir büyüme gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Gümrah, “İhracat tarafında kurlar belirleyici. Bunun da topluluğa reel bir büyüme getireceği ve 2019’u 10 milyarın üzerinde bir ciroyla kapatacaklarını öngören Gümrah, insan kaynağına, teknolojiye ve Ar-Ge’ye yatırımlarını hiçbir şekilde kesmediklerini vurguladı.

‘’2019’da önemli olan nakit akışıydı’’

Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü de 2018 yılında 2019’u planlarken muhafazakar bir öngörüyle holdingde çok fazla büyüme öngörmediklerini belirterek, “2019 için bizim en önemli konularımızdan bir tanesi sahayı muhafaza etmekti, küçülmemekti, olduğumuz yerde kalmaktı ve de oldukça muhafazakar bir bütçe yaptık. Önemli olan nakit akışıydı. Nitekim 2019’u yaşarken bunları da gördük’’ dedi.

“Dikkatli ve temkinli bir şekilde optimistiz”

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir özel sektörün 2019 yılında dayanıklılığını test ettiğini vurgulayarak “2019, Türkiye’nin kendi dinamiklerini artırma, yeteneklerini keşfetme ve rekabetçiliğini artırma açısından çok önemli bir sene oldu ve bence bu 2020’de de devam edecek. Bizim yaklaşımımız; dikkatli ve temkinli bir şekilde optimistiz. Suriye’de olumlu gelişmeler olursa o zaman çok optimist olacağız. Bence şu anda Türkiye’nin önündeki en büyük engel Suriye. Bu konu çözülürse hem yeniden yapılanması hem de oraya yapacağımız ticaretimiz açısından önemli olacak.” ifadelerini kullandı. Özdemir, 2020’de Türkiye’de inşaat yatırımlarının hız kazanması halinde yüzde 5 büyümenin mümkün olacağını kaydetti.

“2020, 2019’a göre daha stabil geçecek”

Yıldız Holding CEO’su Mehmet Tütüncü, 2019’un ikinci yarısından sonra, döviz, faiz ve enflasyonda görülen gelişmelere göre, 2020’nin 2019’a göre daha stabil geçeceğini söyledi.

Mehmet Tütüncü, “2018 ve sonrası yıllarda CEO’ların mali tablolara bakış açısı ve odaklandığı rakamlar oldukça değişti. Biz de 2019’u pozitif nakit akışını önemseyerek geçirdik. Atıştırmalık sektöründe Türkiye’de tartışmasız lideriz, yurt dışı operasyonlarımızın da atıştırmalık işimize katkısı her geçen yıl artarak devam ediyor. 2019 yılı üçüncü çeyrek sonucunda, atıştırmalık işimizde yaklaşık yüzde 32 büyüme, yüzde 16’nın üzerinde EBITDA elde ettik’’ şeklinde konuştu. Tütüncü, ‘’ Godiva’nın 4 ülkede Avusturalya, Yeni Zelenda, Güney Kore ve Japonya’daki haklarını ve Belçika’daki fabrikasını 1,3 milyar dolara sattık. Bu satıştan elde ettiğimiz kaynağımızla, daha sağlıklı bir nakit akışına sahip olduğumuz gibi, 2020 yılı içinde yapacağımız yatırımlar için de bizim için ciddi bir kaynak yaratmaya başlayacak.’’ açıklamasında bulundu.

“ABD’ye yatırım kararı aldık, yer bakıyoruz”

Kibar Holding CEO Haluk Kayabaşı, muhtelif sektörlerde üretim yapan geniş bir grup olduklarını belirterek, otomotiv hariç yıllardır ortalama yüzde 60 ihracat yüzde 40 iç piyasaya odaklı çalıştıklarını söyledi. Kayabaşı,’’ 2019’da yüzde 82 ihracat hedefi verdik, bunu da eylül sonuna kadar tutturdu’’ dedi. Kayabaşı, yurt dışında da Assan Alüminyum’un ABD’deki şirketinin 3 yıldır büyük bir pazar payı elde ettiğini, orada bir yatırım yapıp pazarı orada besleme kararı aldıklarını, şu an yer baktıklarını, önümüzdeki yıl yatırıma başlayacaklarını bildirdi.

“2020’nin Haziran’ından sonra toparlanma daha da hızlanır”

Panelde konuşan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül de 2018’de 1 milyar 50 milyon dolarlık EBITDA yaptıklarını kaydederek, her sene Türkiye büyümesinin üzerine 10 puan büyüme hedefi koyduklarını belirtti. Yüngül, “Yanıldığımız taraflar oldu, 2019 ile ilgili kurlarda yanıldık. İç piyasada yüzde 10-15 düşeriz diye düşünüyorduk, özellikle Vestel’in ve tekstilin iç pazar satışlarında yüzde 25-30’lar düştü. İhracata saldırdık, bu açığı fazlasıyla kapattık. 2019’da ihracatta zorlaştı, 2019 her şeyiyle zor geçti. Dün ekim ayı sonuçlarını aldık, EBITDA açısından çok kötü değil ama finansman maliyetleri ciddi miktarda arttı.’’ açıklamalarında bulundu.

“ABD’nin yaptırımları çıkaracağına inanmıyorum.” diyen Yüngül, şunları söyledi: “Hatta tam tersine ticari ilişkiler daha iyi olacak. Grup olarak ABD pazarına çok önem veriyoruz, orada daha fazla nasıl olacağımızı planladık ve ona göre yapılanıyoruz. Suriye işi çok önemli, bu konunun da hazirandan sonra daha iyi olacağını, dolayısıyla Orta Doğu’nun Türkiye büyümesi ile ilgili iyi bir potansiyel olacağını düşünüyorum.

Yüngül, ‘’Dünyada para bir yerlere gidecek, 2020’de 2019’dan daha fazla ortaklık çalışmaları için firmalar gelecek, buradan da Türkiye büyümesine fayda sağlanacağını düşünüyorum. Türkiye’de 3’ün, 4’ün üzerinde bir büyüme olacak.” değerlendirmelerinde bulundu.

Yüngül, ”Temkinliyiz, ama sanayide olduğunuz zaman pedal çevirmediğinizde geri kalırsınız. Kötü günleri geride bıraktık, umutluyuz. İç piyasa toparlanmaya başladı, hızlı düşer hızlı toparlanır. 2020’nin haziranından sonra toparlanma daha da hızlanır, şu an burnunu yukarı dikti.” ifadelerini kullandı.

Paylaş: