ÇALIŞMA YAŞAMINDA ŞİDDET KONUŞULDU

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Haziran ayında kabul edilen çalışma yaşamında şiddet ve tacizle mücadeleye yönelik ILO Sözleşmesi kapsamında iş yaşamında şiddet ve tacizle mücadele etmek için yeni ILO Sözleşmesinin onaylanmasının önemine dikkat çekmek amacıyla 4 Aralık 2019’da Ankara’da “Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılması” konferansını gerçekleştirdi.
Konferansta konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, ILO’nun, 100. Kuruluş Yıldönümünde kabul ettiği Sözleşmenin, çalışma yaşamında şiddet ve tacize odaklanan ilk uluslararası sözleşme olduğunu vurgulayarak Sözleşme’nin Türkiye tarafından onaylanmasının önemine dikkati çekti.
Önder, iş yerlerinde psikolojik tacizin (mobbing) önlenmesine yönelik çalışmaların 2010’da başladığını hatırlatarak Başbakanlığın 2011’de İşyerlerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi Genelgesi ile mevzuata girdiğini kaydetti.
Toplantıda konuşan Türkiye BM Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez ise “ILO Sözleşmesi şimdiye kadar çoğunlukla görmezden gelinen veya tolerans gösterilen davranışların değişmesi için bir çağrıdır. Yani ILO Sözleşmesi bir bakıma uzun soluklu bir değişime öncülük eden bir dönüm noktasıdır” dedi.
Konferansta ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan ve BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi Ülke Direktörü Asya Varbanova tarafından; küresel düzeyde ILO ve UNWOMEN işbirliğinde hazırlanan ve her iki kurumun Türkiye Ofisleri tarafından Türkçe’ye kazandırılan “Çalışma Yaşamında Kadınlara Yönelik Şiddet ve Tacizle Mücadele El Kitabı”nın lansmanı da yapıldı.